A háziállatok etetésébe időnként sikeresen bevitt változatosság mindig nagy öröm a gazdának.

2019.06.05

Az igencsak válogatós papagájok esetében ez a dolog persze rengeteg kihívást tartogat, nem könnyű a kedvükben járni.

A madárkenyér receptje sokszor sikerrel alkalmazható. A recept egyedisége abban rejlik, hogy lukas kenyekereket kell sütni, melyeket aztán madzagon belógatva lehet felkínálni a madaraknak, akiknek így nem csak eleséget, de játékot is adunk egyben. A fellógatásra legjobb eszköz a kenderkötél, mivel ez egyrészt természetes anyagból van, tehát nem károsítja a papagáj egészségét, másrészt kellően tartós, bírja a rágást, cibálást és egyéb igénybevételt.

Amikor a madár már megszokta és megtanulta, hogy a kötélen belógatott madárkenyér ehető, akkor érdemes nehezíteni a dolgát egy kicsivel, hogy a dolog izgalmasabb legyen. A süteményt feljebb kell kötni a madzagon, az alsó részre pedig mászófákat kell belecsomózni, amikre a madárnak rá kell kapaszkodnia, hogy elérje az eleséget, ezzel egy kis extra tornázást tudunk biztosítani a számára. Mozgásból pedig a fogságban tartott papagájnak sose lehet elég, ezért ez egy lényeges dolog.

A későbbiekben a madárkenyér sok minden mással is helyettesíthető, a lényeg, hogy a papagáj megszokja: a kötélre felmászva ennivalót talál. Mivel hamar megszereti majd ezt a fajta, a természetes életmódjához sokban hasonlító etetési módot, ezért olyan dolgokat is meg fog enni innen, amiket egyébként nem is szeret annyira és amit az etetőtálból esetleg egyáltalán nem is lenne hajlandó megenni. Ezt ki lehet használni a táplálkozása színesebbé tételére.

Amikor a madár már nagyon magabiztosan használja a kenderkötelet, még egy kis nehezítésként az ennivaló alá fel lehet tenni egy darab kartonpapírt, amit felfelé mászva szét kell rágnia, hogy elérhesse az ennivalót. Ezzel a módszerrel akár órákra is le lehet kötni őt úgy, hogy minőségi szórakozást biztosítunk számára. Hosszabb kötélre menet közbenre is el lehet helyezni egy-egy szem ennivalót, ahogy a madár felfelé mászik, így út közben is be tud szerezni magának pár jutalomfalatot inspirációnak.
© 2019 Papagájok
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el